Greenways «Соляна дорога»
м. Херсон

Інформація про місто

Херсон — місто, обласний центр на півдні України. Важливий економічний центр півдня України. Адміністративний центр Херсонської області. Значний залізничний вузол (на лінії Миколаїв—Снігурівка—Джанкой), морський торговельний порт, річковий порт. Місто розташоване на правому високому березі Дніпра. Херсон має місто-супутник Олешки.

Як перше місто з так званого «Грецького проекту» Григорія Потьомкіна та Катерини II, було назване на честь найвідомішого міста-колонії Херсонес, що розташоване у Криму. Антична назва Херсонес — давньогрецьке діалектне слово «півострів». Але для назви було використано візантійський варіант, що вперше з’являється за часів імператора Зенона.

Інформація про туристичні локації:

Пам’ятник першим корабелам

Фрегат або як його ще називають, Пам’ятник першим корабелам – це одна з найголовніших і найзнаменитіших пам’яток міста Херсон. Фрегат можна сміливо називати символом і візитною карткою Херсона. 

Пам’ятник першим корабелам є найбільш впізнаваним символом Херсона, який з 1972 року є окрасою міській набережній. Як стверджується в історичних відомостях, по закінченню російсько-турецької війни, в 1778 р в гирлі Дніпра за указом імператриці Катерини II князь Потьомкін заснував Херсонську фортецю і суднобудівну верф з торговою гаванню. Тут рік потому і почалося будівництво перших кораблів Чорноморського флоту. 

У вересні 1783 на воду був спущений фрегат під назвою «Слава Катерини», пізніше були побудовані фрегати «Хоробрий», «Херсон», «Страшний», «Легкий» і багато інших. Будівництво перших кораблів проходило під керівництвом майстра кораблебудування Афанасьєва. На початку 1787 херсонська верф складалася вже з 5 доків. Восени 1784 всі побудовані кораблі перебазовували в Севастополь.

Уже в 1972 році на місці верфі, де проводилося будівництво перших кораблів Чорноморського флоту, встановлений пам’ятник першим корабелам. Пам’ятник, який досягає висоти 15 метрів, виконаний у вигляді трищоглового вітрильника. Проект пам’ятника розроблено скульпторами І.Белокуром, В.Потребенко, В.Шкуропадом, а виконаний архітекторами Ю.Тарасовим і І.Сікало. 

На бічній стороні нижньої частини постаменту зображені майстри, солдати і офіцери під час побудови кораблів наприкінці 18 ст. З іншого боку – образи сучасних херсонських суднобудівників. Лицьову сторону постаменту прикрашає напис, яка говорить: «Тут в 1783 році побудовано перший 66-гарматний лінійний корабель Чорноморського флоту «Слава Катерини»». З тильного боку постаменту написано: «… в місці до сему зручному назначівая оне по міркуванню вигод морських і сухопутних … побудувати фортецю і спорудити верф … оце місце наказуємо найменувати Херсоном. / Санкт-Петербург 1778 / »

Сьогодні фрегат або пам’ятник першим корабелам є справжньою окрасою Херсона і одним з найпопулярніших місць серед туристів, які відвідують це красиве місто.

Греко-Софійська церква

У Херсоні на березі Дніпра ось уже 225 років височить Греко-Софійська церква, найстаріший храм міста. У стінах храму молилися князь Григорій Потьомкін, губернатор Іван Ганнібал, полководці Олександр Суворов і Федір Ушаков, Йосип Дерибас. 

Якщо дивитися на церкву з боку річки, її будова здається судном, пришвартуватися до берега, а кругла форма вікон будівлі додає схожість. Сьогодні Грецька церква відреставрована і сяє куполами і хрестами, покритими новими металевими листами з позолотою. 

Головна цінність церкви – її внутрішнє оздоблення. Окрасою служить неймовірний п`ятиярусний іконостас з сотнею ікон, який є справжнім шедевром православного живопису 18 століття. У церкві збереглися і інші церковні приналежності, є історичним і культурним надбанням: Євангеліє 1719 року судини для причастя кінця 18 століття, престольні крісла 19 століття. А старовинні ікони, що знаходяться в різьблених дерев`яних кіотах, могли бути окрасою будь-якого музею світу. 

Історія Греко-Софійської церкви 

Після будівництва нового південного порту Одеси, і переселення грецької громади, Софійська церква в 1808 році була освячена в православний храм Різдва Богородиці. Архітектура і внутрішнє оформлення церкви залишилися первозданними. 

Богослужіння в храмі переривалися тільки перед війною, але з початком німецької окупації служіння поновилися і вже не припинялися по нинішній час. Причиною цього був настоятель Грецької церкви, в той час Серафим Ожіговскій, який ховав на території храму молодь, рятуючи від вивезення на роботи до Німеччини. На території свого будинку він влаштував госпіталь і врятував життя 15 пораненим радянським бійцям, надавши їм медичну допомогу, харчування та догляд. 

За це настоятель отримав в нагороду від радянського уряду медаль «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» та нагородних листом із записом «За проведення церковно-патріотичної роботи».

Потьомкінський сквер

У Херсоні є маса варіантів як влаштувати своє дозвілля. Для любителів невимушених вечірніх прогулянок в місті є кілька скверів і парків. 

Потьомкінський сквер – один з кращих в Херсоні. Прогулянка з цього скверу допоможе вам ближче пізнати саме місто, а також ви отримаєте масу приємних вражень. Не так давно сквер реконструювали. Були розбиті нові газони, висаджено квіти і дерева. Місце стало надзвичайно красивим і затишним. Тут приємно не поспішаючи прогулятися після важкого трудового дня. Особливо красиво в Потьомкінському сквері навесні, коли розпускаються квіти на клумбах і рясніють всілякими відтінкам. 

У сквері є кілька особливостей. Наприклад, у сквері працює безкоштовний wi-fi, тому тут можна з користю провести час. Ще по всій території скверу встановлено романтичні покажчики. Вони допоможуть вам визначитися з метою вашої прогулянки. Також навколо Потьомкінського скверу є кілька затишних кафе. Поруч можна відвідати драматичний театр. Культурна програма на цілий вечір забезпечена.

Очаківська брама (ворота)

Південні ворота – одна із споруд Херсонської фортеці, яке збереглося до наших днів разом з Московськими воротами, одним з кріпаків колодязів, будівлею арсеналу, пороховим льохом, Єкатерининським собором з дзвіницею.

Названо так відповідно напрямку дороги, що веде з фортеці на Очаків.

Херсонська фортеця займала територію майже 100 га. З трьох сторін – східної, північної і західної – вона була оточена ламаною лінією валів, укріплених бастіонами, на яких було встановлено 220 знарядь. Потрапити на територію фортеці можна було тільки через південно-західні Очаківська і північно-східні Московські ворота. Тут розміщувалися солдатські казарми, артилерійські і збройові майстерні, склади, порохові погреби, кріпосні колодязі. Композиційним центром фортеці була Палацова площа, ансамбль якої складався з арсеналу, Катерининського собору, палацу Потьомкіна, монетного двору і польовий аптеки. У південній частині фортеці знаходилося оточене валом адміралтейство. На схід від фортечних валів розташовувалося передмісті – Військовий форштадт, де жили відставні солдати, матроси, козаки та їхні родини.

Свято-Катерининський собор

Більше двох століть пройшло з тієї славної пори, коли слов’яни вийшли до Чорного моря і отримали панування в степах Тавриди. Світло Христове засяяло в цих землях, недавно колишніми під владою магометан. Стали будуватися храми. Один з перших – собор святої великомучениці Катерини. 

8 вересня 1778 р на високому правому березі Дніпра, в 30 км від його гирла, була закладена фортеця, а дещо пізніше – 19 жовтень того ж року м Херсон. У 1781 р генерал-губернатор Г. А. Потьомкін вирішив замінити побудовану в 1779 р гарнізонну дерев’яну церкву св. Архистратига Михаїла, що виконувала роль собору, кам’яним храмом.

30 серпня 1781 р ім’ям імператриці, генерал І.А.Ганнібал справив закладку першого в Херсоні кам’яного храму на честь св. великомучениці Катерини. В камінь було покладено дошка з висіченим на ній написом: “Катерина Друга, Імператриця і Самодержиця Всеросійська, неповторна, але приблизна потомству в великих справах її до цього країні град, флоту і комерції, на цьому місці була прихильна бути Божим, в ім’я святої великомучениці Катерини , соборного храму, який закладений місяця серпня в 30 день 1781 г. »

Контакти | м. Херсон

Управління культури

адреса: вул. Червоностудентська, 7 

телефон: 22-53-15, факс: 26-47-93 

Розклад роботи та години прийому

з понеділка по четвер, з 8:00 до 17:00, в п’ятницю, з 8:00 до 15:45, 
обід – з 12:00 до 12:45

Косенко Лариса Анатоліївна
Начальник управління 
Відділ туризму – (0552) 32-77-18
Більше ключових місць
Greenways «Соляна дорога»
ukУкраїнська