11 September 2023
Учасники дізналися відмінність крафтового та ремісничого виробника:
Ремісничі або кустарні вироби – це продукти, які виготовляються ремісниками повністю вручну, за допомогою ручних інструментів чи навіть механічних засобів, якщо прямий ручний внесок ремісника залишається найважливішим компонентом готового продукту.
Крафтовий продукт – це унікальний та ретельно виготовлений виріб, який відзначається високою якістю, увагою до деталей та індивідуальним підходом до виготовлення.
Ремісничий продукт – це виріб, створений вручну з використанням традиційних технік та навичок ремісника, в якому відчувається історія, майстерність та унікальність виготовлення.
Наталія розповіла історію ремісничого виробництва, зокрема цехів, яка почалась ще з періоду Австро-угорської імперії, та у 1900 році цехи було ліквідовано на території російської імперії. Радянському періоду притаманне проведення колективізації, індустріалізації, що спричинило зміни в організації ремісничого виробництва, яке було передане під державний контроль. Після отримання незалежності в 1991 р. розпочалась перебудова економічної системи. Останніми роками активно впроваджуються європейські стандарти в галузі ремісництва. У 2015 р. проголосували за Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Всі чули про ДСТУ, 1-ий, 2-ий, 3-ій клас. Держава розробляла технічні умови, які треба було купляти, а коштували вони дуже дорого. Тобто досить корупційна система. Змінилось те, що держава залишила за собою контроль над харчовою промисловістю, тобто за безпечність відповідає, а якість відпустила.
Принцип «від лану до столу»: аби виробляти безпечну продукцію, необхідний контроль пестицидів та агрохімікатів, здоров’я та благополуччя тварин, безпечність харчових продуктів та захист і довіра споживача.
Головний закон про харчову безпеку – це Закон України № 771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Президент підписав закон 3221 -ІХ від 30/6/23. За ним, ремісничий харчовий виробник – оператор ринку харчових продуктів, на потужностях якого здійснюється виробництво харчових продуктів виключно за власною унікальною рецептурою та/або технологією і в обсязі не більше ніж 1000 кг або літрів на тиждень в середньому впродовж року.
Експлуатаційний дозвіл чи реєстрація?
Операторам ринку забороняється здійснювати обіг харчових продуктів, отриманих з потужностей, що не пройшли державної реєстрації або не отримали експлуатаційного дозволу відповідно до цього закону, ат/або використовувати такі харчові продукти у виробництві інших харчових продуктів.
Процес створення ремісничого виробника від концепції до втілення:
Основні ресурси:
Ціннісні пропозиції:
Головні партнери:
Канали збуту продукції:
Запис зустрічі з Наталею Якіменко щодо роз’яснення закону про ремічничих виробників можна переглянути за посиланням – https://youtu.be/6ReCK9mNmMM.
Також пані Наталія дала відповіді на запитання, які задавали учасники зустрічі. Ви ще маєте можливість зареєструватися на таку ж зустріч 21 вересня за посиланням: https://forms.gle/GXbgsHg2rcA2j2AG7 .
Організатор заходу – платформа підтримки і просування товарів крафтовиків Це Крафт. Купуйте локальні і крафтові продукти місцевих виробників – ЦЕ КРАФТ. Підтримуйте своїх!